Wonderlijke beweging


12 sep tm 18 okt 2015 in de Boterhal in hoorn.
Dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.
Kerkplein 39
1621 CZ Hoorn
T 0229 217249

Opening

Zondagmiddag 13 september om 16.00 uur wordt de Terra-viva expositie geopend met een spectaculaire performance. Tijdens de opening wordt men geconfronteerd met objecten van de performancekunstenaar Lichel van den Ende. Van den Ende, ook bekend van zijn vele Community Art manifestaties, genoemd in het Guinness Book of Records, heeft vooraanstaande prijzen gewonnen, oa de Fashion Award in Nw Zealand. Tony Swartz, voordrachtskunstenaar, zal zich gehuld in een wonderlijke creatie van Lichel in de menigte begeven, evenals Suzanne Bo e.a. Het wonder zal zich afspelen in de expositie en neemt de gedaante aan van een opzienbarende visie op het fenomeen beweging. Het wordt een verrassing. Laat je verbazen!

Expositie

In de Boterhal in Hoorn exposeert kunstenaarsgroep “terra-viva”. Het thema van de tentoonstelling is “Wonderlijke beweging” en laat de bezoekers met andere ogen naar de werkelijkheid kijken. Een wonderlijke beweging kan van alles zijn. De uitnodiging van terra-viva toont ons een slak die ondersteboven zijn weg zoekt door de wereld. Wonderlijk zijn niet slechts de bewegingen van de slak zelf, maar ook die van zijn voelhorens, van de bladeren die hij bewandelt en zelfs van de sporen die bewegingen achterlaten, de manier waarop hij zich in zijn huisje terug trekt!

Terra-viva betekent “levende aarde”. De kunstenaarsgroep houdt zich nu voor de tweede maal in expositie-verband bezig met de uitdrukking van de beweging. In feite na de expositie Magie van Beweging in de Haagse Kunstkring: een voortzetting van nieuwe ontwikkelingen.
Dat wil echter niet zeggen uitsluitend met foto’s van trage slakken, schilderijen van groeiende planten, winderige landschappen of opspattend water. Maar alles wat beweegt, wat door te bewegen geluid maakt, heeft wonderlijke aspecten. Zo zijn er ook kleine bewegende installaties te zien van industrieel materiaal, luchtige mobiles met metaal en vogelveren, bewegende houten beelden, schelpen van keramiek, video’s waarop hazen speels door de lucht buitelen en vreemde landschappen die ons oproepen om weer kind te worden en op onderzoek uit te gaan.

De web-site van terra-viva geeft een goed beeld van de veelzijdigheid van de groep die maandelijks bijeenkomt en al brainstormend nieuwe thema’s bedenkt voor exposities, werken bespreekt, tentoonstellingsruimtes regelt en zo elkaar inspireert tot het maken van nieuw werk. De groep bestaat uit Lili Berger, Ria Diercks Kroon, Lichel van den Ende, Irma den Hertog, Birke Hesse, Stéphanie Knage, Aad Ledeboer, Vivienne Lopes de Leão Laguna, Erik Rumpff, Thea Schenk en Frits Veenland, deze keer uitgebreid met de gastkunstenaars Suzanne Bo, Marian Meerbeek en Peter van Loon.
U bent van harte uitgenodigd om deze boeiende tentoonstelling in de Boterhal te komen bezichtigen.

Opening