Eten of Gegeten worden

5 & 6, 12 & 13 en 19 & 20 oktober 2013

Ateliercomplex Noordwal 117 te Den Haag

terra-viva organiseert de expositie: “Eten of Gegeten worden”.

De kunstenaars benaderen het thema “Eten of Gegeten worden” uit heel verschillende invalshoeken: vanuit Griekse mythen, genot en verleiding, bevrediging van lusten, eten als kunst. Wat gebeurt er in ons eigen lichaam nadat we het eten hebben genuttigd?  Naast de overdaad aan kookshows en kookboeken en de vraag hoe voedsel wordt geproduceerd, komt ook onze verstoorde verhouding tot voedsel aan de orde. We omringen ons met te veel voedsel en eten ongezond. Dat resulteert in schuldgevoelens, angsten, boulimia, anorexia, obesitas, suikerziekte, zoutverslaving en hartinfarcten maar ook in honger elders op de aardbol. De wereldbevolking dijt nog steeds uit. Bieden genetisch-gemanipuleerde voedselgewassen uitkomst als zoetwater schaars wordt of zorgen ze voor nieuwe catastrofes?

Wat is onze verhouding tot voedsel? Dat willen we aan de orde stellen in een prikkelende, speelse expositie over dit onderwerp. Een expositie waarin het publiek wordt uitgedaagd om zoiets dagelijks als eten, eens anders te ervaren en beter te bekijken. Omdat het over voedsel gaat willen we niet alleen de ogen prikkelen maar ook al de andere zintuigen strelen. Er zal van alles zijn om  te proeven, te ruiken en te betasten. De tentoonstelling duurt drie weekeinden. Ieder weekend heeft een eigen thema.

We hebben er bewust voor gekozen de feestelijke opening te houden op werelddierendag, 4 oktober om 17.00 uur. Tijdens deze opening staat onze verhouding met het dier centraal. Wie eet wie? Op 5 en 6 oktober is de expositie vervolgens te bezoeken tijdens de Open Atelier Route.

In het weekend van 12 en 13 oktober gaan we op zoek naar eerlijk en puur voedsel, zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Zelfgebakken broden, bier, slow food . Weldadige eenvoud herinnert ons aan middeleeuwse kloosters.

In het weekend van 19 en 20 oktober staat juist het Bacchanaal centraal. In een barokke sfeer kan men genieten van exotische en geraffineerde gerechten. Onbekommerd zinnenprikkelend, voedsel als weg naar extase… Om de feestvreugde op te zwepen is er een exuberante performance van dichteres Tony Swartz in een hiervoor door kunstenaar Lichel speciaal gecreëerd, eetbaar object.

De expositie en manifestaties zijn te bezoeken op zaterdag en zondag 5&6, 12&13 en 19&20 oktober 2013 van 13.00 tot 17.00 uur.

Deelnemende kunstenaars: Lili Berger, Ria Diercks Kroon, Lichel van den Ende, Irma den Hertog, Birke Hesse, Judith de Jong, Stéphanie Knage, Aad Ledeboer, Vivienne Lopes de Leão Laguna, Erik Rumpff, Frits Veenland.