Magie van Beweging

Van zaterdag 8 december t/m zondag 23 december 2012 is in de Haagse Kunstkring, Denneweg 64 te Den Haag de tentoonstelling ʻMagie van Bewegingʼ te zien.

Op initiatief van kunstenaarsvereniging Terra hebben 14 kunstenaars vanuit verschillende disciplines het thema beweging afgetast, onderzocht en op speelse wijze gestalte gegeven met lichtobjecten, installaties, robotica, assemblages, mobiles, beelden, schilderijen en tekeningen. Deelnemende Terra kunstenaars zijn Lili Berger, Ria Diercks Kroon, Aad Ledeboer, Vivienne Lopes de Leão Laguna en Thea Schenk. Zij hebben 9 gastkunstenaars uitgenodigd: Suzanne Bo, Judith de Jong, Irma den Hertog, Birke Hesse, Stephanie Knage, Peter van Loon, Erik Rumpff, Frits Veenland en Chris de Vis.

Tony Swartz Zaterdag 8 december 2012 om 17.00 uur wordt de tentoonstelling geopend met een performance van Lichel van den Ende met draagbare sculpturen en dichteres Tony Swartz.
Loes Ledeboer Zondag 16 december om 15.00 uur zal pianiste-verhalenvertelster Loes Ledeboer optreden in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring. Zij draagt voor uit ‘De behouden tong’ van schrijver en Nobelprijswinnaar Elias Canetti en omlijst de tekst met pianomuziek van Béla Bartók.
Magie van Beweging Zondag 23 december om 16.00 uur is de finissage.

Video’s

Inhoudelijke verantwoording.

Het uitgangspunt om het thema beweging via verschillende disciplines te onderzoeken en naar aanleiding daarvan een interactieve, speelse, spannende expositie te maken die alle zintuigen aanspreekt, is volledig gerealiseerd.

De opbouw van de tentoonstelling was d.m.v. veel discussie vooraf en planning goed voorbereid zodat we erin geslaagd zijn met heel verschillende elementen een expositie te maken die een duidelijk geheel vormde.

Tijdens de zeer druk bezochte opening, voordracht en finissage ontstonden levendige discussie over het werk omdat o.a. het interactieve actieve karakter van de tentoonstelling de bezoekers uitdaagde om in, of op, het kunstwerk plaats te nemen (My rocking nightmare), kunstwerken in beweging te brengen (Noire et Rouge, Festival der beweging), geluid te maken of om een robot te laten bewegen (Stardustcollector).

In de tuin werden de hangende metalen sculptuur (Poseidons wraak) en het beeld (Vogelman en kleintje) aangelicht door hoog oplaaiende vuurkorven. Naast de fysiek bewegende werken was er ruimte voor werken waarin de beweging overdrachtelijker was benaderd of door de plaatsing in de ruimte, de beweging werd gesuggereerd.

De meeste bezoekers vonden het geheel van de expositie een spannende, interessante ervaring en heel anders dan de reguliere exposities in de HKK, ook de galeriehouder en beheerder uitte deze mening. Zij waren ook onder de indruk van de hoeveelheid bezoekers. De drukte tijdens de muzikale voordracht van Loes Ledeboer was zelfs zo groot dat niet al het publiek in de zaal paste, al deze mensen hebben ook uitgebreid de expositie bezocht.

De advertenties in de landelijke kranten (Volkskrant, NRC, Trouw) en Den Haag Centraal hebben er ook toe bijgedragen dat de expositie, ondanks de feestdagen, goed bezocht is. Daardoor is de zichtbaarheid van de kunstenaars zeker vergroot en hebben sommigen ook een andere kant van zichzelf kunnen tonen aan een breed landelijk publiek.

De samenwerking in de gehele groep, het eindresultaat en de positieve reacties zijn zo stimulerend ervaren, dat naast het bijeenkomen om de afgelopen periode en de tentoonstelling te evalueren, het idee is ontstaan om deze expositie elders in Nederland en wellicht ook over de grens, opnieuw op te bouwen.